Obowiązki JST w zakresie SIO

OBOWIĄZKI JEDNOSTKI SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO W ZAKRESIE SIO

Biorąc pod uwagę szereg zmian w zakresie danych rejestrowanych w bazie RSPO oraz bazie danych Jednostek, wpływających bezpośrednio na poprawne funkcjonowanie szkół/placówek podległych, proponujemy szkolenie z zakresu obsługi SIO dostosowane tematycznie do specyfiki JST.

  • Wpływ ustawy Prawo Oświatowe na zmiany w systemie
  • Zmiany zakresu rejestrowania niektórych danych w RSPO oraz bazach JST
  • Uprawnienia w zakresie kontroli szkół/placówek podległych
  • Zmiany w zakresie udzielania danych dostępowych do systemu
  • Poszerzenie uprawnień kierowników szkół/placówek oświatowych
  • Uproszczenia w zakresie przekazywania niektórych danych
  • Obowiązek ustalenia poprawności danych identyfikacyjnych
  • Terminy przekazywania danych do bazy danych SIO
  • Praktyczne porady

CEL SZKOLENIA:
Celem szkolenia jest przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy niezbędnej do sprawnego i bezpiecznego realizowania sprawozdawczości w Systemie Informacji Oświatowej oraz przygotowanie uczestników do zmian planowanych przez MEN od 24 lipca 2017 r.

DO KOGO JEST KIEROWANE:
Szkolenie skierowane jest przede wszystkim do pracowników Jednostek Samorządu Terytorialnego, zajmujących się prowadzeniem sprawozdawczości w nowym SIO
w zakresie bazy danych Jednostek oraz bazy danych RSPO.

TEMATYKA SZKOLENIA:

  1. Sprawozdawczość w nowym SIO:
    - zasadnicze różnice w obsłudze aplikacji,
    - zmiany w zakresie rejestrowania niektórych danych,
    - terminy rejestrowania poszczególnych danych.
  2. Zasady podziału części oświatowej subwencji ogólnej.
  3. Nadzór nad sprawozdawczością oraz zadania organów prowadzących w zakresie nowego SIO:
    - raporty / zestawienia,
    - kontrola sprawozdawczości w placówkach podległych,
    - zmiana zakresu rejestrowanych danych w RSPO.
  4. Organizacja pracy na potrzeby nowego SIO (praktyczne porady).
  5. Zakres rejestrowanych danych w podziale na poszczególne placówki oświatowe.
  6. Wpływ prawidłowej rejestracji placówki w RSPO na funkcjonowanie baz lokalnych:
    - specyfika szkoły/placówki oświatowej,
    - aktualizacja danych.
  7. Zasady rejestrowania, modyfikowania oraz usuwania danych w module PODMIOT:
  8. Zasady rejestrowania danych identyfikacyjnych NAUCZYCIELA oraz UCZNIA:
    - weryfikacja danych identyfikacyjnych z rejestrem PESEL,
    - zmiana zakresu rejestrowania danych identyfikacyjnych bez nr PESEL,
    - przyczyny powstawania problemów podczas rejestracji danych identyfikacyjnych,
    - modyfikacja danych identyfikacyjnych,
    - rozwiązywanie problemów z rejestracją danych identyfikacyjnych,
    - importowanie danych identyfikacyjnych,
    - obowiązek ustalenia poprawności danych identyfikacyjnych.
  9. Zasady rejestrowania, modyfikowania oraz usuwania poszczególnych danych dziedzinowych w module NAUCZYCIEL:
    - prawidłowa rejestracja danych w formularzach danych dziedzinowych,
    - usuwanie błędnie wprowadzonych danych.
  10. Zasady rejestrowania, modyfikowania oraz usuwania poszczególnych danych dziedzinowych w module UCZEŃ:
    - kontrola spełniania obowiązku nauki.
  11. Warunki dydaktyczne, materialne i finansowe oraz pozostałe dane zbiorcze w nowym SIO:
    - terminy przekazywania poszczególnych danych dziedzinowych,
    - zakres przekazywania danych przez różne placówki oświatowe.
  12. Zarządzanie uprawnieniami dostępu do bazy danych SIO:
    - składanie wniosków o uprawnienia,
    - rozpatrywanie wniosków o dostęp do bazy danych SIO,
    - przedłużanie/cofanie uprawnień dostępu,

ZAJĘCIA PROWADZI:

PRZEMYSŁAW KAWA – Absolwent Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, specjalista i praktyk w zakresie obsługi Systemu Informacji Oświatowej oraz ochrony danych osobowych, współautor publikacji "OBSŁUGA NOWEGO SYSTEMU INFORMACJI OŚWIATOWEJ".

Zgłoszenia na na szkolenie prosimy przesłać adres e-mail: biuro@csw.edu.pl

 W cenie szkolenia:

  • certyfikat ukończenia szkolenia,
  • materiały szkoleniowe,
  • baza przepisów prawnych oraz przykładowe wzory dokumentów niezbędnych w zarządzaniu SIO,
  • przerwa kawowa/obiadowa (kawa, herbata, napoje, obiad/lunch),
  • dodatkowe wsparcie oraz porady po szkoleniu.

Harmonogram szkolenia:

Program szkolenia obejmuje 6 godzin dydaktycznych.